IZLET U ALKARSKI GRAD

4 Svibanj 2017, 6:35 am
Published in Arhiva

Odlučili smo lijepo vrijeme u tjednu nakon proljetnog odmora iskoristiti za izlet. Uputili smo se u srce Dalmatinske zagore, na 320 metara nadmorske visine, 30 km od Splita, u alkarski grad Sinj.

Sinj je okružen je surim planinskim ljepoticama Kamešnicom, Svilajom i Dinarom, na rubu plodnoga Sinjskog polja kojemu život udahnjuje bistra i studena Cetina po kojoj je to područje i dobilo naziv Cetinska krajinu bogata kulturom i stoljetnom tradicijom. Upravo zato smo i odlučili ovo divno proljetno jutro provesti u gradu Alke i Čudotvorne Gospe Sinjske pa smo se tako prvo uputili u Muzej Sinjske alke.

Posjet muzeju počeo je sa vrhunskim 20-minutnim filmom o povijesti Sinja i alke u vrhunsko opremljenoj kino dvorani koji je oduševio nastavnike i učenike. Svojim stalnim postavom muzej doseže najviše muzejske standarde, prezentacijske i tehnološke, te tako staje uz bok ostalih vrhunskih muzeja u Republici Hrvatskoj. Povijesne činjenice bile su svima poznate, ali detalji u filmu su bili fascinantni. Prošetavši kroz ostale prostorije muzeja upoznali smo se sa detaljima te viteške igre okruženi video zidovima, interaktivnim sadržajima i impresivnim eksponatima.

Nakon muzeja otišli smo do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske da vidimo uživo sliku koja se može ubrojiti među ljepše slike kršćanske umjetnosti i crkvu u koju hodočaste tisuće ljudi na blagdan Velike Gospe. Uzeli smo predah, popili kavu na trgu ispred crkve te se uputili na ranč "Mustang" u okolici Sinja. Slijedili su obilan ručak, nogomet, balote i jahanje konja. Svi smo se izguštali, a kako nam je bilo pogledate djelić u kolažu. ;-)