POSJET KREŠIMIROVOM GRADU

Kako je studeni na pragu, posljednje sunčane dane listopada odlučili smo iskoristiti za izlet. Ovaj put krenuli smo prema Krešimirovom gradu Šibeniku.  Dočekalo nas je stručno vodstvo koje nas je provelo po Šibeniku uz mnoge zanimljive činjenice o Šibeniku na koje su nas podsjetile kroz priče.

Šibenik je smješten u središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih kraških rijeka. Danas je Šibenik administrativno - politički, gospodarski i društveno - kulturni centar Šibensko - kninske županije. 2016. g. Šibenik slavio 950 godina od osnivanja -  prvi put se spominje 25. prosinca 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. zbog čega ga zovu i Krešimirovim gradom. Jedna od najvećih atrakcija grada je katedrala sv.Jakova građena više od stotinu godina, svjedočanstvo je upornosti, odricanja i pobožnosti generacija Šibenčana. Posebna je po mnogočemu, ne samo u hrvatskom, već i u europskom graditeljstvu: u cijelosti je izgrađena od kamena. Jedinstvena je po smionim konstrukcijskim montažama kamenih ploča i rebara i to bez korištenja ikakvog vezivnog materijala. Jedinstvena je i među renesansnirn crkvama s pročeljem u obliku trolista, ali i po suglasju arhitekture i niza od 71 realističnog portreta na apsidama. Tvorac te fenomenalne građevine je  Juraj Dalmatinac, a  od 2000.-te godine se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetskog kulturnog nasljeđa

Nakon šetnje gradom, slobodno vrijeme iskoristili smo za kavu i užinu te se uputili u Pakovo selo u Etnoland Dalmati. Etnoland u Pakovu selu dobitnik je zlatne medalje za kvalitetu u agroturizmu  i ponosni vlasnik tri 'Zelena cvijeta' za najbolju turističku atrakciju u kontinentalnoj Hrvatskoj kao najnagrađivanije izletište u Hrvatskoj. Domaćini su naše učenike privukli vjernom rekonstrukcijom tipičnog sela šibenske i dalmatinske zagore u kojemu su mogli vidjeti kako se nekada živjelo. Slijedio je obilan ručak, odmor na svježem zraku te povratak u Split.

 

Rate this item
(0 votes)